Τμήμα παραμορφώσεων Θώρακα/Στήθους

Στο Τμήμα Παραμορφώσεων Θώρακα/Στήθους της Ortholife, παρέχουμε συντηρητικές εξατομικευμένες λύσεις για όλους τους τύπους παραμόρφωσης του θώρακα.

Υπάρχουν δύο είδη θωρακικών διαταραχών: Ο σκαφοειδής θώρακας (Pectusexcavatum–βύθιση προς τα έσω) και ο πτηνοειδής θώρακας (PectusCarinatum –  Προβολή προς τα έξω). Η Ortholife παρέχει εξατομικευμένες λύσεις για τις αφύσικες δυσμορφίες του θώρακα και προσφέρει θεραπεία με κηδεμόνα για την διόρθωση τους.

Οι δυσμορφίες του θώρακα δεν είναι επικίνδυνες για τη ζωή, αλλά μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής του παιδιού και σε σπάνιες περιπτώσεις, τη λειτουργία της καρδιάς ή και των πνευμόνων. Ο παιδίατρος ορθοπεδικός ή οι ειδικοί στις δυσμορφίες του θώρακα είναι εκείνοι που λαμβάνουν την απόφαση για την ιδανικότερη θεραπεία.

Δυναμικός Νάρθηκας Θώρακα

Η θεραπεία των δυσμορφιών του θώρακα όπως ο σκαφοειδής και ο πτηνοειδής θώρακας συμπεριλαμβάνουν τη χρήση ενός ειδικά κατασκευασμένου κηδεμόνα, σε  συνδυασμό με πρόγραμμα καθημερινών ασκήσεων.

Οι ασθενείς που ενδιαφέρονται για τη μη χειρουργική θεραπεία που προσφέρει η Ortholife για αυτές τις δυσμορφίες, εξετάζονται από τους κλινικούς ιατρούς μας όσον αφορά το στέρνο και τη στάση του σώματος τους, με πρώτο μέλημα να ανιχνεύσουν οποιαδήποτε ένδειξη ασσυμετρίας κατά την πρώτη φάση των μετρήσεων.

Πτηνοειδής Θώρακας

Μια συγγενική δυσμορφία του εμπρόσθιου θωρακικού τοιχώματος η οποία προκύπτει όταν το οστό του στήθους πιέζεται προς τα έξω από μια αφύσικη υπερανάπτυξη των χόνδρων. Ο πτηνοειδής θώρακας επηρεάζει περίπου έναν στους 1500 ανθρώπους και είναι ελάχιστα λιγότερο συνήθης από τον σκαφοειδή θώρακα.

Ο πτηνοειδής θώρακας μπορεί να προκύψει και σαν μέρος κάποιας άλλης πάθησης, όπως η σκολίωση, αλλά έχει επίσης συσχετιστεί με πιο σπάνια μυοσκελετικά σύνδρομα, όπως το σύνδρομο του Marfan. Μια ορθή διάγνωση και συνταγογράφηση είναι αναγκαίες πριν από την επίσκεψη σας στην κλινική μας.

Ο δυναμικός κηδεμόνας συμπίεσης του στέρνου για τον πτηνοειδή θώρακα, εφαρμόζει σταθερή πίεση πάνω στην περιοχή του στέρνου που πρέπει να αναδιαμορφωθεί. Επειδή το πτηνοειδές στέρνο συνίσταται από την προεξοχή του στέρνου, χρησιμοποιούμε έναν νάρθηκα ο οποίος εφαρμόζει πάνω από το άκρο του στέρνου για να το σπρώξει προς τα μέσα. Πρέπει να ληφθεί υπόψιν πως τα πλευρά τείνουν να προβάλλουν προς τα έξω καθώς το στέρνο πιέζεται προς τα μέσα.

Σκαφοειδής θώρακας

Πρόκειται για μια συνηθισμένη μορφή συγγενικής δυσμορφίας. Προκύπτει περίπου σε 1 άτομο στα 350 και είναι 4-5 φορές πιο σύνηθες στους άνδρες. Συμβαίνει όταν το οστό του στήθους πιέζεται προς τα μέσα από την υπερανάπτυξη του χόνδρου μεταξύ των πλευρών και του οστού του στήθους. Η πάθηση τείνει να επιβαρύνεται κατά την διάρκεια της εφηβείας, όταν τα αναπτυξιακά άλματα προκαλούν την ταχεία ανάπτυξη των οστών και των χόνδρων.

Το στέρνο εμβαθύνει προς τα έσω, προκαλώντας ένα εμφανές «βαθούλωμα». Τα πλευρά τείνουν να προβάλλουν προς τα έξω ως αποτέλεσμα της εμβάθυνσης της περιοχής. Υπάρχει περίπτωση η σκολίωση να σχετίζεται επίσης με αυτή τη δυσμορφία.

Η δυναμική όρθωση του στέρνου για τον σκαφοειδή θώρακα συμπεριλαμβάνει τη χρήση ενός ειδικά κατασκευασμένου κηδεμόνα σε συνδυασμό με μια συσκευή κενού, γνωστή ως Vacuum Bell, και ένα πρόγραμμα καθημερινής εξάσκησης. Η συσκευή κενού χρησιμοποιεί μια βεντούζα για να δημιουργήσει ένα κενό στο εμπρόσθιο θωρακικό τοίχωμα. Χρησιμοποιείται για να σηκώσει το στέρνο πάνω και έξω. Ένας νάρθηκας αξιοποιείται μαζί με τη συσκευή κενού για να ενισχύσει τη διόρθωση και να διορθώσει την πιθανή δυσμορφία των πλευρών.

Πως λειτουργεί

Καθώς το άτομο μεγαλώνει και το σώμα αναπτύσσεται, το στέρνο γίνεται ολοένα πιο δύσκαμπτο και οι θεραπείες είναι μερικές φορές πιο δύσκολο να φέρνουν θετικά αποτελέσματα. Το στέρνο είναι πιο εύκαμπτο στους εφήβους και τα παιδιά και τείνει να γίνεται σκληρότερο κατά την ωρίμανση. Οι ασθενείς με πτηνοειδή και σκαφοειδή θώρακα που συμμορφώνονται με τις απαιτούμενες ασκήσεις, θα δουν καλύτερα αποτελέσματα από τον κηδεμόνα και συνήθως υπάρχουν δύο φάσεις: Η αρχική, κατά την οποία η διόρθωση έχει επιτευχθεί και η επόμενη, όπου γίνεται η συντήρηση των αποτελεσμάτων και κατά την οποία ο κηδεμόνας χρησιμοποιείται μόνο κατά την διάρκεια της νύχτας. Η διάρκεια της θεραπείας ποικίλει ανάλογα με την ηλικία του ασθενή, την ελαστικότητα του θώρακα και τη σοβαρότητα της δυσμορφίας. Τόσο οι θωρακικοί κηδεμόνες όσο και οι θεραπείες, σχεδιάζονται εξατομικευμένα για την περίπτωση και ανάγκη του κάθε πελάτη.