Όσφυομηροκνημοποδικοι Κηδεμόνες

Οι Όσφυομηροκνημοποδικοι κηδεμόνες (HKAFO) καλύπτουν το ισχίο, το γόνατο, το αστράγαλο και το πόδι του ασθενή. Ο κηδεμόνας αυτός είναι βασικά ένας μηροκνημοποδικός κηδεμόνας με την προσάρτηση μιας άρθρωσης για το ισχίο (παρακαλώ ανατρέξτε στη κατηγορία των μηροκνημοποδικών κηδεμόνων για περισσότερες πληροφορίες)

 Η συνταγογράφηση αυτών των κηδεμόνων συνήθως γίνεται σε ασθενείς με νευρομυικές παθήσεις που έχουν επηρεαστεί από την έλλειψη ή την αδυναμία των μυών του ισχίου. Συγκεκριμένα βοηθάει στην ορθοστασία και στην κινητικότητα. Η Ortholife είναι περήφανος προμηθευτής εξαιρετικά τεχνικών συσκευών που παράγονται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Σύστημα Βάδισης RGO

Το σύστημα βάδισης RGO είναι ένα ελαφρύ σύστημα στήριξης που παρέχει δομική υποστήριξη σε κάθε στάδιο του βαδίσματος στον κάτω κορμό και τα κάτω άκρα. Χρησιμοποιεί ένα σύστημα σύζευξης καλωδίων για να παρέχει κίνηση στην άρθρωση του ισχίου κατά την βάδιση. Με το σύστημα RGO μέσω του συστήματος καλωδίων του, η κάμψη του ισχίου που βρίσκεται σε κίνηση κατά την βάδιση οδηγεί στην επέκταση του άλλου ισχίου το οποίο βρίσκεται παράλληλα σε στάση.

Οι αρθρώσεις του ισχίου πάνω στο σύστημα είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους με τη χρήση δύο καλωδίων Bowden για την μετάδοση των απαραίτητων δυνάμεων (Αν και στον αρχικό σχεδιασμό γινόταν χρήση ενός καλωδίου, λειτουργικά προβλήματα και οι επακόλουθες αναθεωρήσεις οδήγησαν στην χρήση ενός δεύτερου καλωδίου). Αυτή η διασύνδεση των αρθρώσεων έχει ως αποτέλεσμα την εξάλειψη της πιθανότητας ταυτόχρονης κάμψης των δύο ισχίων και την μείωση των πιθανοτήτων να διπλώσουν στη μέση κατά τη διάρκεια του βαδίσματος.

Όσφυομηροκνημοποδικοι
Κηδεμόνες (HKAFO)

H προσθήκη της άρθρωσης του ισχίου και της πυελικής περιοχής προσφέρει έλεγχο σε συγκεκριμένες κινήσεις του ισχίου. Συγκεκριμένα την κίνηση από μπρος προς τα πίσω, από τη μια πλευρά στην άλλη, και την περιστροφή. Μια αιτία για την προσθήκη της περιοχής του ισχίου στον μηροκνημοποδικό κηδεμόνα είναι για να μειώσει, η να ελαχιστοποιήσει το κίνδυνο του να φύγει το ισχίο από την σωστή θέση του, ή τον κίνδυνο της εξάρθρωσης του.

Άλλος ένας συνήθεις στόχος είναι να σταθεροποιήσει το πύελο και την κάτω σπονδυλική στήλη σε περιπτώσεις που ο ασθενής είναι αδύναμος ή παράλυτος. Αυτός ο κηδεμόνας έχει σχεδιαστεί για ασθενείς με υψηλού επιπέδου δυσλειτουργία νωτιαίου μυελού (συγγενής ή από τραυματική βλάβη) που διαφορετικά δεν θα ήταν ικανοί να περπατήσουν.

Η συνταγογράφηση κηδεμόνων HKAFO γίνεται σε ασθενείς με μυϊκή δυστροφία, πάθηση δισχιδούς ράχης, εγκεφαλική παράλυση, και τραυματισμούς που έχουν ως αποτέλεσμα την παραπάρεση ή την παραπληγία